ENIGMATIKA i druge zavrzlame

VESTI

view:  full / summary

WSC & WPC 2016.

Posted by Kontrolor on October 22, 2016 at 9:20 AM Comments comments (0)

          U slovačkoj je održano 11. svetsko prvenstvo sudokista i 25. svetsko prvenstvo u rešavanju logičkih zadataka, za 2016. godinu. Takmičenje sudokista je završeno ranije, a danas je održan plej-of logičara. Više informacija možete pročitati na forumu.5 g. Lige optimizatora

Posted by Kontrolor on December 18, 2015 at 9:15 PM Comments comments (0)

          Kada sam onomad, povodom 5. godišnjice od 1. objavljene optimizacije, u kratkom "izveštaju" napisao da je 60 objavljenih zadataka rešavalo više od 60 takmičara (od čega blizu 50 iz inostranstva), dobio sam imejlom polušaljivi komentar, sa pitanjem: Da nisi malo preterao?

 

          Kako u svakoj šali ima samo malo šale, trebalo je odgovoriti argumentima (ne volim paušalne šale - da ne kažem napade, pa ni paušalne odgovore).

 

          Zbog promene računara, tokom proteklih 5 godina, u trenutku pisanja pomenutog "izveštaja", nisam imao pred sobom kompletnu dokumentaciju svih godina, a i sa foruma su se izgubile neke tabele, pa sam do objavljenih brojki došao na osnovu podataka koje sam imao, procene, i po sećanju. U međuvremenu sam uspeo da prikupim sve rezultate i tabele, i vidim da sam stvarno malo preterao!


          Kompletan izveštaj, sa tačnim podacima, pogledajte na forumu.


Prvenstvo SZS

Posted by Kontrolor on December 17, 2015 at 7:45 PM Comments comments (0)

          Osmo prvenstvo Srbije u rešavanju optimizacionih problema održaće se od 18. do 27. decembra. Detaljna obaveštenja o propozicijama takmičenja biće objavljena 18. decembra u večernjim časovima zajedno sa zadacima.


         

5 godina optimizacija

Posted by Kontrolor on November 11, 2015 at 9:10 PM Comments comments (0)

          Pre tačno 5 godina, povodom 1. godišnjice rada sajta ENIGMATIKA i druge zavrzlame, u novembru 2010. godine, objavio sam svoj prvi optimizacioni logički zadatak.          Ovo je deo izveštaja po završetku takmičenja: "Prvu on-line optimizaciju na ovom sajtu (a i šire) rešavalo je 15 takmičara iz Srbije, Makedonije, BiH, Hrvatske i Turske!! Obzirom da je optimizacija naišla na dobar odaziv, sledeći zadatak treba očekivati oko Nove godine."


          Obećano - učinjeno: Oko Nove godine takmičari su imali zadatak da okite jelku, februarska optimizacija je bila posvećena danu zaljubljenih, i pošto je bio zadovoljavajući broj učesnika, više se nije moglo nazad  :) . Takmičenje u rešavanju optimizacija je postalo tradicionalno mesečno "okupljanje" zaljubljenika u ovu vrstu logičkih zadataka. Pored domaćih, bilo je takmičara iz zemalja u okruženju, ali i iz Turske, Nemačke, Estonije, Poljske, Italije, Velike Britanije, Indije, Finske, Holandije itd.


          Takmičenje je kasnije preraslo u Ligu optimizatora, u kojoj je do sada učestvovalo preko 60 takmičara iz 15-ak zemalja, i ovom prilikom svima želim da zahvalim na velikoj podršci. Posebno treba pomenuti učesnike koji su nesebično pomogli svojim savetima i predlozima, kao i konkretnom pomoći oko izrade zadataka i prevoda pravila, da takmičenje bude što bolje. To su, pre svih Strac i Majkl, zatim Giša, Rade, Zoki, Gaja i Dejan, kojima dugujem posebnu zahvalnost.


          Povodom 5. godišnjice Lige optimizatora, ovog novembra pripremljena je neka vrsta "specijala", set od 5 zadataka (Pentatlon), sa najzanimljivijim optimizacijama iz prethodnog perioda, prilagođenim kraćem vremenu rešavanja. Zadatak 4. runde se može rešavati večeras do 20:00, a poslednji još 3 dana posle tog vremena.


....


          Zadatak 5. runde je neka vrsta ukrštenice (rešetka), pa je to prilika da se i kolege koje se bave klasičnom enigmatikom oprobaju i uključe, obzirom da ih je za svih ovih 5 godina, u ovom takmičenju bilo vrlo malo. Među većinom enigmata preovladava mišljenje da su enigmatika samo ukrštene reči, rebusi i anagrami, pa ovakve izazove zaobilaze u širokom luku, a tzv. "krovnu organizaciju" ESS, to uopšte, i nikada, nije zanimalo. Možda o desetogodišnjici  :)  neko u ESS primeti da se ovde dešava nešto značajno. 60 logičkih zadataka posebne vrste, za 5 godina, i više od 60 takmičara, od čega blizu 50 iz inostranstva, očigledno nije dovoljno.


Vesti iz SZS

Posted by Kontrolor on October 19, 2015 at 8:15 AM Comments comments (0)


Postovani zagonetaci,


Tokom protekle nedelje u Sofiji je odrzano 10. svetsko Sudoku prvenstvo i 24. svetsko logicko prvenstvo.  Zbog privatnih obaveza na Sudoku prvenstvo nisu nastupila dva nasa najbolja takmicara Nikola Zivanovc i Branko Ceranic.


Zbog toga je sudoku ekipa nastupila u sastavu: Zoran Tanasic, Vesna Jovanovic, Cedomir Milanovic i Marko Obradovic. Osvojili smo 13 mesto od 23 ekipe. Pojedinacno smo u zvanicnoj konkurenciji osvojili 59, 64, 66 i 81 mesto u istom redosledu kako je naveden sastav ekipe od ukupno 124 takmicara. Ukupno je bilo 186 takmicara u zvanicnoj i nezvanicnoj konkurenciji (B timovi ili UN timovi) i ovo je najbrojnije prvenstvo do sada.


Marko Tanasic je nastupio u juniorskoj konkurenciji (UNDER 18 ) i zauzeo je sedmo mesto. Ja sam bodovan i u konkurenciji takmicara preko 50 godina (OVER 50) i osvojio sam trece mesto zasta sam dobio i medalju.


Na 24 logickom prvenstvu nastupili smo u sastavu Nikola Zivanovic, Cedomir Milanovic, Marko Obradovic i Zoran Tanasic i nasa je procena da smo kao tim zauzeli 8-9 mesto. Nazalost jos nema objavljenih rezultata. Po tom pitanju organizatori su malo podbacili. Nikola je u redovnom takmicenju bio 9 i usao u finale u kojem je zavrsio na 10 mestu.


Cedomir Milanovic i Marko Obradovic su podelili 58 mesto, dok sam ja bio 69. U zvanicnoj konkurenciji je bilo oko 110 takmicara doje sa nezvanicnim takmicarima bilo oko 150 ucesnika. Marko Tanasic je u juniorskoj konkurenciji osvojio 5 mesto. Ja sam u konkurenciji preko 50 godina ponovo osvojio trece mesto i vratili smo se kuci sa tri medalje. Medalju je doneo i Marko Tanasic obzirom da su se kod juniora medalje delile do 10 mesta radi popularizacije Sudoku-a.


Ovo je ukratko bio izvestaj sa prvenstva. Nadam se da smo i u ovako oslabljenim sastavima opravdali Vasa ocekivanja.


Pozdrav svima, Zoran Tanasić

 Rss_feed

Support site

izaberi jezik


poslednje dodato

kriprogramne ukrštenice

klasične ukrštenice

_______________________

obavezno pogledajte

Zanimljiva geografija

Optičke varke (galerija sajta)

3D slike (galerija foruma)

mini pričaonica

prijatelji sajta (1161)

......................

vidi sve

brojač poseta


broj pregleda stranica


qr code