ENIGMATIKA i druge zavrzlame

VESTI

5 godina optimizacija

Posted by Kontrolor on November 11, 2015 at 9:10 PM

          Pre tačno 5 godina, povodom 1. godišnjice rada sajta ENIGMATIKA i druge zavrzlame, u novembru 2010. godine, objavio sam svoj prvi optimizacioni logički zadatak.          Ovo je deo izveštaja po završetku takmičenja: "Prvu on-line optimizaciju na ovom sajtu (a i šire) rešavalo je 15 takmičara iz Srbije, Makedonije, BiH, Hrvatske i Turske!! Obzirom da je optimizacija naišla na dobar odaziv, sledeći zadatak treba očekivati oko Nove godine."


          Obećano - učinjeno: Oko Nove godine takmičari su imali zadatak da okite jelku, februarska optimizacija je bila posvećena danu zaljubljenih, i pošto je bio zadovoljavajući broj učesnika, više se nije moglo nazad  :) . Takmičenje u rešavanju optimizacija je postalo tradicionalno mesečno "okupljanje" zaljubljenika u ovu vrstu logičkih zadataka. Pored domaćih, bilo je takmičara iz zemalja u okruženju, ali i iz Turske, Nemačke, Estonije, Poljske, Italije, Velike Britanije, Indije, Finske, Holandije itd.


          Takmičenje je kasnije preraslo u Ligu optimizatora, u kojoj je do sada učestvovalo preko 60 takmičara iz 15-ak zemalja, i ovom prilikom svima želim da zahvalim na velikoj podršci. Posebno treba pomenuti učesnike koji su nesebično pomogli svojim savetima i predlozima, kao i konkretnom pomoći oko izrade zadataka i prevoda pravila, da takmičenje bude što bolje. To su, pre svih Strac i Majkl, zatim Giša, Rade, Zoki, Gaja i Dejan, kojima dugujem posebnu zahvalnost.


          Povodom 5. godišnjice Lige optimizatora, ovog novembra pripremljena je neka vrsta "specijala", set od 5 zadataka (Pentatlon), sa najzanimljivijim optimizacijama iz prethodnog perioda, prilagođenim kraćem vremenu rešavanja. Zadatak 4. runde se može rešavati večeras do 20:00, a poslednji još 3 dana posle tog vremena.


....


          Zadatak 5. runde je neka vrsta ukrštenice (rešetka), pa je to prilika da se i kolege koje se bave klasičnom enigmatikom oprobaju i uključe, obzirom da ih je za svih ovih 5 godina, u ovom takmičenju bilo vrlo malo. Među većinom enigmata preovladava mišljenje da su enigmatika samo ukrštene reči, rebusi i anagrami, pa ovakve izazove zaobilaze u širokom luku, a tzv. "krovnu organizaciju" ESS, to uopšte, i nikada, nije zanimalo. Možda o desetogodišnjici  :)  neko u ESS primeti da se ovde dešava nešto značajno. 60 logičkih zadataka posebne vrste, za 5 godina, i više od 60 takmičara, od čega blizu 50 iz inostranstva, očigledno nije dovoljno.


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments

Support site

izaberi jezik


poslednje dodato

kriprogramne ukrštenice

klasične ukrštenice

_______________________

obavezno pogledajte

Zanimljiva geografija

Optičke varke (galerija sajta)

3D slike (galerija foruma)

mini pričaonica

prijatelji sajta (1161)

......................

vidi sve

brojač poseta


broj pregleda stranica


qr code