ENIGMATIKA i druge zavrzlame

Ko donira - profitira ->

Donacijom dobijate mogućnost preuzimanja ukrštenica i osmosmerki u pdf formatu, tako da ih možete odštampati i rešavati na papiru, a takođe možete dobiti onlajn i pdf skandinavku sa svojom slikom! Detaljnije informacije pročitajte ovde.

                                                     ENIGMATIKA I LOGIKA ZA MLADE

        Na ovoj stranici nalaze se nešto lakši enigmatski radovi i logičke zagonetke za mlađe generacije, za one koji tek ulaze u magični svet zagonetaštva. Radovi su prvenstveno namenjeni rešavanju neposredno na računaru (on-line), ali biće i onih koji se mogu preuzeti u pdf formatu za štampu. Od klasičnih enigmatskih vrsta zastupljene su mozaičke i brojčane ukrštenice, osmosmerke, kao i neke "sitne zagonetke". Dosta prostora je posvećeno logičkim igrama i zadacima sa ciljem da se mladi zabave i kroz igru razvijaju sposobnost  orijentacije, logičkog razmišljanja i kombinovanja.

        Za najmladje tu su igre memorije, slagalica sa brojevima, zanimljiva matematika i igra logic, a za nešto starije, logičke zagonetke prilagođene težine kao što su sudoku, kakuro, nonogram kao i jedan optimizator.

                                                   ENIGMATIKA

                            MOZAIČKA UKRŠTENICA - REŠETKA

       Kod ove vrste zagonetke, pored mreže dat je spisak pojmova koje treba upisati u lik da bi se dobila ispravna ukrštenica. Reči u popisu su po pravilu poređane po dužini i azbučnom ili abecednom redu. Kao pomoć pri rešavanju treba koristiti podebljane crte kod onih rešenja koja se sastoje od dve ili više reči, a popunjavanje mreže treba započeti od najdužih pojmova.

        Klikni na neki od linkova ispod i zakorači u svet enigmatike.

        Mozaička ukrštenica br. 1 (reši on-line; preuzmi pdf fajl)

        Mozaička ukrštenica br. 2 (reši on-line; preuzmi pdf fajl)

        Mozaička ukrštenica br. 3 (reši on-line; preuzmi pdf fajl)

        Mozaička ukrštenica br. 4 (reši on-line; preuzmi pdf fajl)

                                                                            OSMOSMERKE

         Kako kod starijih, tako i kod mlađih ljubitelja i rešavača enigmatike, jedna od omiljenih vrsta "mrežastih zagonetaka" svakako su osmosmerke. Ovde će mlađe generacije naći ilustrovane i klasične radove sa zanimljivim temama za njih, a verujem da će im se i roditelji pridružiti :). Osmosmerke možete rešavati neposredno na svom računaru (on-line) ili preuzeti u pdf formatu, a zatim odštampati i rešavati olovkom na papiru.

  LIKOVI IZ CRTANIH FILMOVA           MUŠKA IMENA                                     ŽENSKA IMENA

  (reši on-line; preuzmi pdf fajl)          (reši on-line; preuzmi pdf fajl)          (reši on-line; preuzmi pdf fajl)

....

                                                       LOGIKA

       Logički zadaci se rešavaju primenom raznih logičkih metoda ili jednostavnim snalaženjem u prostoru. Zadaci na ovim stranicama namenjeni su prvenstveno razonodi i vežbi (gimnastici uma - kako se logika često naziva), i prilagođeni su mlađim kategorijama, a za malo starije i upornije tu je kakuro. Ako su ove zagonetke - igre suviše lagane za tebe, poseti stranicu logika.

                                           NONOGRAM (KORALI) ON-LINE

      Nonogram (korali) je interesantan logički zadatak sa jednostavnim pravilima.
     U mreži podeljenoj na kvadratiće, treba pronaći korale (popuniti pojedina polja), tako da budu zadovoljeni uslovi zadatka definisani brojevima gore i levo od matrice. Ovi brojevi označavaju nizove spojenih crnih polja (korala) u redu odnosno koloni, između kojih mora postojati bar jedno nepopunjeno polje.
       U on-line nonogramu levo je mreža dimenzija 5x5, za one najmlađe, radi upoznavanja sa osnovnim pravilima i vežbu, a možeš odabrati malo teži zadatak dimenzija 10x10 u kome ćeš se lepo zabaviti i malo provežbati svoje vijuge.
      Kratko uputstvo za rešavanje: ako pojedino polje želiš da popuniš, klikni na njega levim klikom, a ako si siguran da polje ne treba popuniti, onda klikni desnim klikom da upišeš "x".  Ako želiš da ispuniš više povezanih polja (ili da upišeš više povezanih "x"-eva), klikni i prevuci mišem. Na kraju možeš proveriti da li je tvoje rešenje ispravno (ready).
     Pomoć: počni sa onim redom ili kolonom gde je zbir popunjenih i nepopunjenih polja jednak dimenziji matrice (ako postoji), ili gde je niz polja koja treba popuniti najduži. U dužim nizovima korala, najpre popuni one kvadratiće koji svakako moraju biti popunjeni, a zatim kombinuj vodeći računa o brojevima pored mreže.
 

                                   SLAGALICA 1-15                                                             SUDOKU 6X6          

        Pomeranjem pločica sa brojevima levo - desno i gore - dole, treba ih dovesti u pravilan redosled od 1 do 15.        Mrežu veličine 6x6, podeljenu još na regione 2x3, treba popuniti brojevima od 1 do 6, tako da u svakom redu, svakoj koloni i svakom regionu bude 6 različitih brojeva.

VEOMA LAKO
LAKOSREDNJE
SVL 6x6/1SL 6x6/1SS 6x6/1
SVL 6x6/2SL 6x6/2SS 6x6/2
SVL 6x6/3SL 6x6/3SS 6x6/3
SVL 6x6/4SL 6x6/4SS 6x6/4
SVL 6x6/5SL 6x6/5SS 6x6/5
SVL 6x6/6SL 6x6/6SS 6x6/6
SVL 6x6/7SL 6x6/7SS 6x6/7
SVL 6x6/8SL 6x6/8SS 6x6/8
SVL 6x6/9SL 6x6/9SS 6x6/9
SVL 6x6/10SL 6x6/10SS 6x6/10
SVL 6x6/11SL 6x6/11SS 6x6/11
SVL 6x6/12SL 6x6/12SS 6x6/12
preuzmi 12 sudokua (veoma lako)
preuzmi 12 sudokua (lako)
preuzmi 12 sudokua (srednje)

                                                                      LOGIČKI ZADACI ON-LINE

        Ovo su logički zadaci koje računar automatski generiše, a koje možeš rešavati neposredno na ovom sajtu. Klikni na naziv zagonetke i ona će biti pokrenuta u novom prozoru na ovoj stranici. Ostvareni rezultat možeš upisati u tabelu mesečnih rezultata koja je za svaku igru formirana samo za posetioce ovog sajta.

IGRA MEMORIJE

        U ovom zadatku treba da zapamtiš raspored sličica na kartama i zatim ih otvoriš izbegavajući bombe. Ako pritom uspeš da povežeš više karata sa istim sličicama, dobićeš više poena.

IGRA PAROVA

        Pokušaj u nekoliko sekundi da zapamtiš raspored obojenih kuglica skrivenih u dvodelnim loptama. Zadatak je da otvaranjem lopti pronađeš parove istobojnih kuglica.

TRKA KROZ LAVIRINT

        Lavirint je igra brzih refleksa i orijentacije u prostoru. Na istoj udaljenosti od zastavice nalaze  se dve lopte, a tvoj zadatak je da  zelenom pronađeš put do zastavice i budeš brži od crvene koju vodi računar. Komande za kretanje su strelice na tastaturi.

MOZAIK

       Složi razbacane segmente u praznu mrežu tako da se oni međusobno dodiruju stranicama na kojima su trouglovi u istoj boji.

KLIZNA SLAGALICA

        Pomerajući mišem klizne elemente levo - desno i gore - dole, tvoj zadatak je da crvenu pločicu što brže dovedeš do "otvora" i tako je izbaciš napolje.

ZANIMLJIVA MATEMATIKA

       Na tabli odaberi brojeve i dopuni jednačinu tako da se dobije tačan rezultat. Kada "upišeš" brojeve klikni submit. Na kraju upiši rezultat u tabelu.

                                                      STRELICE

        Jezikom logičara, ovo je vrsta optimizatora. To znači da zadatak nema jedno, poznato, konačno rešenje, već je cilj da se logičkim razmišljanjem i kombinovanjem dođe do najboljeg mogućeg rezultata. U ovom slučaju, zadatak se sastoji u tome da krećući se kroz mrežu napraviš što veći niz strelica, što znači da je teoretski maksimum 100 poena. U prvom potezu možeš kliknuti mišem na bilo koje polje u mreži, ali u svakom sledećem samo na jedno od onih u smeru koji pokazuje upravo označena strelica i tako sve dok postoji mogućnost igre.                                                        LOGICC

       U ovoj igri, mlađi ljubitelji logike mogu oprobati svoje sposobnosti kombinovanja i orijentacije. Zadatak je da u susednim poljima (kvadratima), jednu pored druge, postaviš iste figure u istoj boji. Kvadrate vrtiš klikom miša.

Support site

izaberi jezik


poslednje dodato

kriprogramne ukrštenice

klasične ukrštenice

_______________________

obavezno pogledajte

Zanimljiva geografija

Optičke varke (galerija sajta)

3D slike (galerija foruma)

mini pričaonica

prijatelji sajta (1161)

......................

vidi sve

brojač poseta


broj pregleda stranica


qr code